VMBTV™ recepty

Chrumkavé quinoa palacinky

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 20
  • neobsahuje mäso

Pridané 8.2.2023 - autor:  Dominika Čopjanová

POSTUP

Quinou necháme namočenú vo vode, ideálne celú noc. Pred použitím vodu zlejeme a poriadne prepláchneme. Premytú quinou spolu s mliekom a štipkou soli poriadne vymixujeme. Cesto necháme 10 minút odstáť . Panvicu potrieme olivovým olejom a pokračujeme ako pri bežných palacinkách. Hotové palacinky naplníme gréckym jogurtom, tvarohom a ľubovoľným ovocím.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 7-8 kúskov

  • quinoa (120g)
  • rastlinné mlieko (250ml) /je možné použiť aj klasické kravské mlieko
  • štipka soli
  • tvaroh/biely jogurt
  • med
  • ovocie podľa chuti

Čas prípravy: 30 minút

Zapekané hovädzie mäso

s balkánskym syrom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 30
  • neobsahuje mlieko 

Pridané 8.2.2023 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na olivovom oleji osmahneme nakrájanú cibuľu a šampiňóny. Pridáme hovädzie mäso, paradajkový pretlak, vlašské orechy, soľ, škoricu a korenie. Všetko spolu varíme 10 minút. Pridáme nakrajaný baklažán, paradajky a roztlačené strúčiky cesnaku. Všetko spolu premiešame, varíme 5 minút a preložíme do zapekacej misy. Navrch rozdrobíme balkánsky syr a pečieme 15 minút na 200°C.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 4 porcie

  • cibuľa 
  • mleté hovädzie mäso (500g) 
  • šampiňóny (7-8 ks)
  • baklažán (1ks)
  • cherry paradajky (7-8 ks)
  • hrsť vlašských orechov
  • balkánsky syr (60g)
  • paradajkový pretlak (70g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • ľubovoľná príloha (napr. pečené zemiaky)
  • soľ/ škorica/korenie podľa chuti

Čas prípravy: 35 minút

Rýchle špagety s tuniakom a ricottou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28
  • neobsahuje mäso 

Pridané 7.2.2023 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

V mlieku rozpustíme ricottu a philadelphiu. Pridáme paradajkový pretlak, osolíme a premiešame. Keď sa nám syry spoja do krémovej hmoty, pridáme tuniaky a nakrájané cherry paradajky. Chvíľu povaríme, pridáme špenát a všetko spolu už len premiešame.

Podávame s uvarenými špagetami.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 - 3 porcie

  • celozrné špagety 
  • tuniak (2ks)
  • ricotta (250g)
  • mlieko (cca 100ml)
  • syr Philadelphia (100g)/ možné nahradiť iným syrom napr. chedarom
  • špenát (3-4 hrste)
  • cherry paradajky (8-10ks)
  • 2 lyžičky paradajkového pretlaku
  • soľ/korenie podľa chuti

Čas prípravy: 20 minút

Ovsená kaša s tvarohom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 23
  • neobsahuje mäso

Pridané 7.2.2023 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na masle si podusíme nakrájané jablko a posypeme ho škoricou. Keď trochu zmäkne, zalejeme ho mliekom a prisypeme ovsené vločky. Krátko povaríme a ochutíme medom. Nakoniec pridáme tvaroh, kašu miešame 1 minútu na nízkom stupni ohrevu a môžeme podávať. Kašu si dochutíme ovocím a orechmi.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 porcie

  • jablko/hruška
  • lyžica masla
  • mlieko (cca 200ml - podľa  hustoty kaše)
  • plnotučný tvaroh (250g)
  • ovsené vločky (cca 60g)
  • škorica
  • med
  • orechy
  • ovocie podľa preferencie (banán,čučoriedky, maliny)

Čas prípravy: 15 minút

Cviklové bulgurito s balkánskym syrom 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28
  • neobsahuje mäso

Pridané 13.11.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cviklu umyjeme a varíme do mäkka. Na olivovom oleji orestujeme cibuľu. Pridáme nakrájanú mrkvu, šampiňóny a sójové bôby. Podlejeme 1dcl vody a varíme. Nakoniec pridáme nakrájanú, uvarenú cviklu a balkánsky syr. Podávame s ľubovoľnou prílohou.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 4 - 5 porcií

  • mrkva 4-5 ks
  • šampiňóny 300g
  • edamane zelené sójové bôby 200g
  • cvikla 3-4 ks
  • balkánsky syr
  • cibuľa
  • soľ a korenie
  • bulgur/ryža

Čas prípravy: 35 minút

Rukolový šalát v palacinke

 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 20
  • neobsahuje mäso

Pridané 13.11.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Palacinky pripravíme klasickým spôsobom, ale namiesto cukru dáme med, prípadne prezretý banán.

Rukolu, nakrájaný pomaranč, nivu zmiešame v mise, dochutíme šťavou z pomaranča a nastrúhaným parmezánom. Šalátom naplníme palacinky a podávame.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 4 porcie

  • rukola
  • pomaranč (1ks)
  • syr niva (1ks)
  • parmezán
  • palacinky

Čas prípravy: 25 minút

Bravčová panenka s hráškovým pyré

 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 38
  • neobsahuje mlieko

Pridané 13.11.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Bravčovú panenku si nakrájame na požadované kúsky, z oboch strán osolíme a  pridáme ľubovoľné korenie. Na rozpálenom olivovom oleji ich opekáme z oboch strán 2-3 minúty. Opečené ich vložíme do zapekacej misky a vložíme do trúby (200°C) na 10 minút.

Hrášok varíme v slanej vode. Keď je mäkký, rozmixujeme ho s trochou vody, cesnakom, soľou a dochutiť ho môžeme ľubovoľným korením.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3 porcie

  • bravčová panenka (cca 600g)
  • hrášok (200g)
  • cesnak (1 strúčik)
  • soľ a ľubovoľné korenie
  • ryža

Čas prípravy: 30 minút

Avokádovo tuniakový wrap

 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 25.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Avokádo pretlačíme vidličkou, pokvapkáme citrónovou šťavou, pridáme tuniak, nakrájané cherry paradajky a soľ. Na (suchú) rozohriatu panvicu položíme wrap. Keď sa nám wrap zohreje, pridáme na stred pripravenú tuniakovú zmes a zatočíme ho. Môžeme nechať chvíľu pripekať z každej strany.

PS: Ak nemáte práve deň bez mlieka, môžete si do wrapu pridať  syr, napríklad parmezán.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2-3 porcie

  • avokádo
  • tuniak 
  • cherry paradajky
  • citrónova šťava
  • ovsený bio wrap
  • soľ

Čas prípravy: 15 minút

Mrkvová omeleta s feta syrom

 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 30
  • neobsahuje mäso

Pridané 25.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Do misky  nastrúhame mrkvu, pridáme vajíčka a soľ. Premiešame a vylejeme na rozohriatú panvicu. Necháme variť na miernom ohni. Keď už máme omeletu skoro hotovú, pridáme feta syr. 

Omeletu podávame s ľubovoľnou zeleninovou prílohou.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 1 porciu

  • mrkva (jeden väčší kus)
  • vajíčka 4ks
  • feta syr
  • zeleninová príloha
  • soľ

Čas prípravy: 15 minút

Šošovicovo - cícerový prívarok

 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 27
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 2.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cícer si na noc namočíme. Červenú šošovicu stačí namočiť hodinu pred varením. Strukoviny prepláchneme a dáme variť do osolenej vody. (Ak ste cícer nestihli namočiť deň vopred - nevadí - stačí ho dať variť skôr ako červenú šošovicu.) Po 10 minútach varenia pridáme nakrájané zemiaky. V druhom hrnci orestujeme cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme paradajkový pretlak, nakrájané cherry paradajky a podlejeme šálkou vody. Dochutíme soľou a ľubovoľným korením. Keď sú šošovica, cícer a zemiaky mäkké, precedíme ich a pridáme  do paradajkového základu. Všetko spolu varíme ešte 10 minút. Podávame s volským okom. 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 4 porcie

  • červená šošovica 
  • cícer
  • zemiaky (3-4 ks)
  • cesnak (2 strúčiky)
  • cibuľa
  • paradajkový pretlak
  • cherry paradajky (7-8 ks)
  • soľ a ľubovoľné korenie
  • vajíčka

Čas prípravy: 35 minút

Jednoduché kari s kešu

a kozím syrom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28
  • neobsahuje mäso

Pridané 2.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu, pretlačený strúčik cesnaku a nakrájaný zázvor. Pridáme nakrájanú cuketu a paradajkový pretlak, soľ a korenie. Restujeme za občasného miešania cca 10 minút.  Medzitým zmixujeme kokosové mlieko, kešu orechy a lyžičku kari korenia. Hladkú omáčku vlejeme k cukete a všetko spolu varíme ešte 10 minút. Kozí syr osolíme a na olivovom oleji z oboch strán krátko orestujeme.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3-4 porcie

  • kozí syr
  • cuketa 2 ks
  • paradajkový pretlak
  • kokosové mlieko (400ml)
  • kari korenie (1ČL)
  • kešu oriešky
  • zázvor (5-6cm)
  • cesnak (1stúčik)
  • cibuľa
  • soľ a ľubovoľné korenie
  • ryža

Čas prípravy: 30 minút

Sýte ovsené šúľance s makom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 20
  • neobsahuje mäso

Pridané 1.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Z tvarohu, medu, vajíčok a ovsených vločiek vypracujeme lepivé a hrudkovité cesto. Z cesta následne vytvarujeme šúľance. Varíme ich v osolenej vode, kým sa nevyplavia na povrch. Vyberieme ich na papierový obrúsok, ktorý odsaje prebytočnú vodu. Hotové šúľance podávame posypané makom, poliate rozpusteným maslom a trochou medu. 

(Môžete si pripraviť ovocnú omáčku z mrazených brusníc, ktoré stačí podliať 1dcl vody a pridať 1čl medu.)

PS: Toto jedlo z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodné ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako zdravý dezert.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  4 porcie

  • tvaroh (300g)
  • med (1 PL)
  • vajička (2ks)
  • ovsené vločky (130g)
  • mak
  • maslo
  • mrazené brusnice/slivky/višne

Čas prípravy: 30 minút

Plnené špenátové palacinky

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35

Pridané 1.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cesto na špenátové palacinky pripravíme zmixovaním mlieka, vajíčok, múky, špenátu, pretlačeného cesnaku, oleja a štipky soli.

Náplň do palaciniek: Nakrájanu cibuľu so šampiňónmi orestujeme na olivovom oleji a pridáme k nim kuracie mäso. Podlejeme pohárom vody, osolíme, pridáme korenie podľa chuti a nakrájanú mrkvu. Varíme cca 20 minút. Nakoniec pridáme kukuricu a necháme variť ešte 5 minút. 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  4 porcie

  • mlieko (200ml)
  • 1 stúčik cesnaku
  • vajička (2ks)
  • špaldová múka (cca 130g) (je možné použiť aj klasickú múku)
  • listový špenát 200g
  • soľ
  • olej (1 PL)
  • cibuľa
  • kuracie mäso
  • šampiňóny (200g)
  • mrkva (2-3 ks)
  • kukurica
  • ľubovoľné korenie

Čas prípravy: 40 minút

Pečené hrušky s kozím syrom

a orieškami

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 15
  • neobsahuje mäso

Pridané 1.10.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Hrušky umyjeme, prekrojíme na polovicu, zbavíme jadrovníka a uložíme na plech. Pokvapkáme ich medom, kozí syr uložíme na sred a posypeme posekanými orechami. Pečieme cca 25 minút na 200°C.

PS: Toto jedlo z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodné ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako zdravý dezert či predjedlo.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  2-3 porcie

  • hrušky 4 ks
  • kozí syr (cca 100g)
  • orechy (napr. kešu/ nesolené arašidy)
  • med (2 čajové lyžičky)

Čas prípravy: 30 minút

Bravčová panenka na šampiňónoch

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35

Pridané 30.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Bataty umyjeme, nakrájame a uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Posolíme (prípadne okoreníme - podľa chuti), pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 25 minút na 200°C.

Bravčovú panenku si nakrájame na požadované kúsky, z oboch strán osolíme a taktiež môžeme použiť ľubovoľné korenie. Na rozpálenom olivovom oleji ich opekáme z oboch strán 2-3 minúty. Opečené ich vložíme do zapekacej misky a vložíme do trúby (200°C) na 13 minút. Do výpeku z mäsa pridáme kúsok masla, opražíme cibuľu, ku ktorej následne pridáme nakrájané šampiňoný. Krátko podusíme a prilejeme smotanu na varenie. Necháme na miernom ohni prevariť  a odstavíme. Podávame všetko spolu.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3 - 4 porcie

  • bataty 4 ks
  • bravčová panenka (cca 700g)
  • šampiňóny (300g)
  • cibuľa 1ks
  • smotana na varenie (250ml)
  • soľ a ľubovoľné korenie
  • maslo

Čas prípravy: 40 minút

Zapekaná cuketa s kuracím mäsom a feta syrom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 38

Pridané 9.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cukety si prekrojíme, vyberieme stred, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a dáme predpiecť na 20 minút do rúry vyhriatejn na 180°C.

Medzitým si na cibuli podusíme šampiňóny, kuracie mäso, kukuricu a ochutíme podľa chuti. Keď je mäso skoro uvarené, pridáme nakrájané cherry paradajky a pretlak. Zmes odstavíme a naplníme ňou cukety. Všetko dáme spolu dopiecť na 15 minút. Po uplynutí času rozdrobíme na vrch fetu, prípadne aj iný tvrdý syr. Zapekáme ešte 7-8 minút. Podávame so zemiakmi.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3 - 4 porcie

  • cuketa 2-3 ks
  • kuracie mäso
  • feta syr
  • cibuľa
  • šapiňóny 3-4 ks
  • paradajkový pretlak
  • cherry paradajky 6-7 ks
  • kukurica
  • soľ a ľubovoľné korenie
  • zemiaky

Čas prípravy: 45 minút

BA-MA-JO zdravý dezert

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 15
  • neobsahuje mäso

Pridané 9.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na potlačený banán pridáme jogurt a ľubovoľné ovocie.

PS: Toto jedlo z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodné ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako zdravý dezert.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  1 porciu

  • banán
  • biely grécky jogurt
  • maliny (iné drobné ovocie)

Čas prípravy: 10 minút

Tuniakovo - zeleninové rizoto

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 25
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 9.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cibuľu, mrkvu, petržlen, cuketu a papriku nakrájame a restujeme na olivovom oleji. Zeleninu osolíme a okoreníme podľa chuti, podlejeme 1dcl vody a dusíme. Keď je zelenina hotová, prihodíme nakrájanú jarnú cibuľku, cherry paradajky a tuniaky. Zmes krátko povaríme a zmiešame s uvarenou ryžou.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3 - 4 porcie

  • cibuľa
  • jarná cibuľka 1 ks
  • tuniak v slnečnicovom oleji 2 ks
  • ryža
  • mrkva 3-4 ks
  • petržlen 2 ks
  • cuketa 1 ks
  • červená paprika 1 ks
  • cherry paradajky 5-6 ks
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Čas prípravy: 30 minút.

Červená šošovica s tofu na sladkých zemiakoch

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 25
  • neobsahuje mäso

Pridané 9.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Sladké zemiaky nakrájame, posolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme v rúre na 180°C 20-30 minút.

Cibuľu a tofu nakrájame, orestujeme na olivovom oleji. Prihodíme premytú červenú šošovicu. Zmes posolíme, pridáme kurkumu,preferované korenia a podlejeme vodou (cca 1,5 cm nad šošovicou). Keď je šošovica polomäkká, rozmixujeme si mlieko spolu s pár kusmi upečených batatov (cca jeden malý zemiak) a vlejeme to do šošovice.
Pridáme pretlačené strúčiky cesnaku, nakrájané sušené paradajky a varíme do úplného zmäknutia šošovice.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3 - 4 porcie

  • cibuľa
  • údené tofu (1ks)
  • červená šošovica (1 hrnček)
  • sladké zemiaky (4 ks)
  • sušené paradajky (5-6 ks)
  • mlieko (200 ml)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1čl kurkuma korenia
  • soľ
  • korenie podľa chuti

Čas prípravy: 40 minút.

Kurací steak s nivovou omáčkou a špenátom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 38

Pridané 9.9.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Kuracie prsia osolíme, pridáme ľubovoľné korenie a restujeme na panvici z oboch strán.
Následne kuracie prsia vyberieme a do výpeku vylejeme smotanu, po zahriati do nej pridáme syr a maslo.
Keď je syr rozpustený, povkladáme späť steaky, odstavíme z ohňa a pridáme umytý špenát. Prikryjeme pokrievkou a necháme 5 min odstáť.
Podávame s ľubovoľnou prílohou.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na  3 - 4 porcie

  • kuracie mäso
  • špenát (500g)
  • smotana 33%
  • syr niva
  • maslo (20g)
  • soľ/korenie
  • príloha ryža/zemiaky

Čas prípravy: 30 minút.

Quinoa pizza

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35

Pridané 6.8.2022 - autor:  Lucia Krejčí

POSTUP

Quinou na noc namočíme. Pred prípravou ju precedíme cez sitko, dôkladne prepláchneme a rozmixujeme spolu s vodou, pretlačeným cesnakom, práškom do pečiva, soľou a korením. Mixujeme kým je cesto hladké a redšie. Plech vystelieme papierom na pečenie, potrieme ho olivovým olejom a vlejeme cesto rovnomerne na plech. Pečieme cca 15 minút na 220°C do zlatista. Nakrájané šampiňóny osmahneme na panvici spolu s jarnou cibuľkou, paradajkami a kukuricou. Syr, šunku a pripravenú zeleninovú zmes poukladáme na upečenú quinou a spolu to dáme zapiecť ešte na 10 minút. Po upečení na vrch nastrúhame syr a podávame.

INGREDIENCIE na 2 - 3 porcie

  • 160g suchej quinoy
  • 70ml vody
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1 čajová lyžička olivového oleja
  • 5-6 šampiňónov
  • 5-6 cherry paradajok
  • kukurica
  • 1 jarná cibuľka
  • syr mozzarella (alebo iný)
  • schwarzwaldská šunka
  • soľ, korenie
  • parmezán, alebo iný tvrdý syr

Čas prípravy: 35 minút.

Domáca jogurtová zmrzlina

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 15
  • neobsahuje mäso

Pridané 6.8.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Banán, jogurt a kakao rozmixujeme a vylejeme do formy, kde máme pripravený papier na pečenie (odporúčam nízku, pre ľahšie vyberanie). Jogurt polejeme trochou medu, poukladáme ovocie, oriešky a nastrúhame čokoládu.
Pripravenú zmes dáme zamraziť aspoň na 5-6 hodín. 

PS: Zmrzlina z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodná ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako zdravý dezert.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3 - 4 porcie

  • 1 biely grécky jogurt (väčšie balenie)
  • 1 banán
  • 1 polievková lyžica kakaa
  • ovocie podľa chuti (maliny,jahody,čučoriedky)
  • oriešky
  • 100% čokoláda
  • med

Čas prípravy: 15 minút.

Krémová mrkvová polievka

so zázvorom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 10
  • neobsahuje mäso

Pridané 6.8.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Nakrájanú cibuľu, cesnak a zázvor orestujeme na olivovom oleji. Zemiak a mrkvu pokrájanú na kolieska taktiež krátko orestujeme, pridáme soľ, korenie a zalejeme vodou alebo vývarom. Keď nám zelenina zmäkkne, rozmixujeme polievku ponorným mixérom. Nakoniec vlejeme smotanu na šľahanie a krátko povaríme. Podávame s tekvicovými/ slnečnicovými semienkami a postrúhaným zázvorom.

PS: Polievka z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodná ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako predjedlo.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 5 - 6 porcií

  • 1 cibuľa
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 500g mrkvy
  • 1 väčší zemiak
  • zázvor (množstvo poďla preferencií)
  • 200ml smotany na šľahanie
  • soľ, korenie, voda/ zeleninový vývar
  • semienka (slnečnicové/tekvicové)

Čas prípravy: 25 minút.

Quinoa s tofu a špenátom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 26
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 6.8.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Quinou si na pár hodín namočíme, pred varením dobre prepláchneme a varíme podľa návodu na obale cca 15 minút s lyžičkou kari korenia.
Nakrájané tofu si osmahneme na panvici s kúskom olivového oleja. Pridáme jarnú cibuľku, nakrájané paradajky, pretlak,soľ a podlejeme pohárom vody. Chvíľu povaríme, pridáme 2-3 hrste špenátu a nakrájané vajíčka na tvrdo.
Všetko spolu premiešame a odstavíme zo sporáka.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 - 3 porcie

  • 160g quinoy
  • čajová lyžička kari korenia
  • 1 údené tofu
  • špenátové listy
  • jarná cibuľka
  • cherry paradajky
  • paradajkový pretlak
  • 2 vajíčka uvarené na tvrdo
  • soľ

Čas prípravy: 25 minút.

Cottage lievance s jahodami

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 15
  • neobsahuje mäso

Pridané 30.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Všetky ingrediencie rozmixujeme do hladka. Na panvici vytvarujeme lievance a pečieme 2-3 minúty z každej strany. Podávame s bielym jogurtom, medom, 100% čokoládou, ovocím a orechami.

PS: Lievance z dôvodu nedostatku bielkovín nie sú vhodné ako hlavné jedlo, ale podávajú sa ako zdravý dezert.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 4 porcie

  • 1 cottage syr
  • 1 banán
  • 1 vajíčko
  • 100 ml mlieka
  • 1 čajová lyžička škorice
  • 160g pomletých ovsených vločiek

Čas prípravy: 20 minút.

Špagety s brokolicovo - nivovou omáčkou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 32
  • neobsahuje mäso

Pridané 30.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Brokolicu uvaríme v slanej vode. Keď je mäkká vylejeme vodu a pridáme smotanu na varenie a nivu. Všetko spolu rozmixujeme ponorným mixérom a krátko povaríme. Zmiešame s uvarenými špagetami a podávame s paradajkami a nastrúhaným parmezánom.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3-4 porcie

  • brokolica
  • syr Niva
  • 100 ml smotany na varenie
  • špagety
  • cherry paradajky
  • parmezán
  • soľ

Čas prípravy: 20 minút.

Omeleta so šampiňónmi a brokolicou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35
  • neobsahuje mlieko

Pridané 29.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cibuľu opražíme na oleji a pridáme nakrájané šampiňóny. Keď sú mäkké, odložíme ich bokom a na panvici najemno opražíme šunku, ktorú následne taktiež odložíme. Na panvicu vylejeme rozmiešané vajíčka, pridáme na ne odložené šampiňóny, šunku, predvarenú brokolicu, nakrájané paradajky a zakryjeme pokrievkou. Varíme na miernom ohni.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 porcie

  • vajíčka
  • 5 ks šampiňónov
  • cibuľa
  • jarná cibuľka
  • brokolica
  • schwarzwaldská šunka
  • soľ
  • cherry paradajky (zelenina podľa chuti)

Čas prípravy: 15 minút.

Lososová klasika

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28
  • neobsahuje mäso

Pridané 29.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Lososa ochutíme soľou a čiernym korením. Na panvici si rozpálime olivový olej, ku ktorému pridáme 2 plátky masla. Losos opekáme najprv kožou dole (5-8 min) a potom ho otočíme (5-8 min).
Na záver na neho môžeme položiť plátok masla, tymián a pokvapkať šťavou z citróna. Necháme 2 minúty dôjsť, aby sa spojili všetky chute a podávame s ľubovoľnou prílohou.

Zeleninový šalát: nakrájané paradajky, uhorky, poľný šalát + semienka podľa chuti a citrónová šťava.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 1-2 porcie

  • losos
  • citrónová štava
  • maslo
  • olivový olej
  • soľ
  • tymián
  • čierne korenie
  • príloha zemiaky/ ryža
  • zeleninová príloha

Čas prípravy: 25 minút.

Tvarohovo - bryndzová nátierka

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 25g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 29.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Všetky ingrediencie spolu premiešame a podávame s kváskovým chlebom a ľubovoľnou zeleninovou, prípadne aj ovocnou prílohou podľa chuti.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3-4 porcie

  • bryndza 125g
  • Plnotučný tvaroh 200g
  • Soľ (podľa chuti)
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • Jarná cibuľka/ pažítka

Čas prípravy: 10 minút.

Krémová špenátová polievka

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 10g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 29.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Nakrájanú cibuľku a jeden strúčik cesnaku opražíme na olivovom oleji. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky, soľ, korenie - krátko restujeme. Do hrnca potom vložíme špenát a všetko spolu premiešame. Zalejeme vývarom alebo vodou a varíme cca 15 minút. Do polievky pretlačíme druhý strúčik cesnaku a všetko rozmixujeme tyčovým mixérom. Následne pridáme smotanu a krátko povaríme. Podávame s kešu orechami, alebo semienkami.

PS: Polievka z dôvodu nedostatku bielkovín nie je vhodná ako hlavné jedlo, ale podáva sa ako predjedlo.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3-4 porcie

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie čerstvého listového špenátu (300-400g)
  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 1 smotana na šľahanie 250ml
  • Soľ
  • Korenie podľa chuti
  • Voda alebo vývar
  • Kešu orechy, alebo semienka podľa chuti (napr. opražené slnečnicové/tekvicové)

Čas prípravy: 25 minút.

Zdravá domáca granola

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 26g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 26.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

V miske zmiešame vločky, soľ, orechy a všetky spomenuté ingrediencie podľa chuti a preferencií. Pridáme kokosový/olivový olej, med a poriadne premiešame. Granolu vysypeme na plech, kde máme pripravený papier na pečenie.Pečieme 40 minút (175°C) - každých 12 minút, premiešavame. Sušené ovocie odporúčam prisypať až posledných 12 minút pečenia. Vytiahneme z rúry a prisypeme nalámanú čokoládu na malé kúsky. Necháme preschnúť a skladujeme v sklenenej nádobe.

PS: Domáca granola plná vlákniny a zdravých tukov je vhodná na použitie do jogurtov, zaliata mliekom, či vodou. 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 15 porcií

  • Ovsené vločky (4-5 hrnčekov)

  • Orechy (podľa preferencií: vlašské, lieskové, pekanové, kešu)

  • Semienka: slnečnicové/ sezamové

  • Kokos/ mak

  • Sušené ovocie (napr. brusnice)

  • 100% čokoláda

  • Med (4-5 polievkových lyžíc)

  • Olivový/ kokosový olej (5 polievkových lyžíc)

  • Soľ (1 kávová lyžička)

Čas prípravy: 45 minút.

Tuniakové tofu fašírky

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 33g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 26.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Nastrúhame si tofu, mrkvu a pridáme zvyšné potraviny- vajíčka, korenie, tuniak, múku, horčicu. Všetko spolu premiešame, vytvarujeme fašírky a poukladáme na plech (použite papier na pečenie).
Pečieme na 200 °C 30 minút.
Po 15 minútach pečenia fašírky pretočíme.

PS: Ako zdravý dip k týmto fašírkam si môžete pripraviť biely jogurt s pretlačeným cesnakom a štipkou soli.

 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 - 3 porcie

  • Tuniak v oleji 1 ks (170g)

  • Údené tofu 1 ks 

  • Mrkva 1ks 

  • Ovsená múka ( pomleté ovsené vločky )/ špaldová múka ( 1 pohár ) 

  • Vajíčka 3 ks

  • Soľ

  • Ľubovoľné korenie

  • 2 čajové lyžičky horčice

  • Príloha: zemiaky/ryža/ zelenina

Čas prípravy: do 35 minút.

Kuracie stehná s kurkuma ryžou a šampiňónmi 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 36g 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 23.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cibuľu si nakrájame na plátky, na olivovom oleji orestujeme a pridáme kuracie mäso, ktoré osolíme a okoreníme. Mäso opečieme z každej strany, podlejeme cca 2dl vody a pod pokrievkou dusíme asi 20 minút. Keď je mäso mäkké, pridáme k nemu najkrájané šampiňóny, paradajky a kukuricu. Všetko spolu premiešame, a varíme dalších 15 minút. Podávame s ryžou, ku ktorej pri varení pridáme kurkumu.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2-3 porcie

  • ryža

  • kurkuma ( 1 čajová lyžička )

  • kuracie stehná 

  • šampiňóny 

  • 1 cibuľa

  • cherry paradajky

  • kukurica

  •  soľ/korenie 

Čas prípravy: do 40 minút.

Cuketovo - nivové rizoto

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 28g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 23.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cibuľku si nakrájame na malé kúsky a na oleji orestujeme do sklovita. Pridáme premytú ryžu a zľahka opražíme. Ryžu podlejme vareškou vývaru a počkáme kým sa odparí. Takto ryžu podlievame, až kým nezmäkne (ak nemáte vývar môžete použiť čistú vodu alebo prevarenú vodu s bio zeleninovým bujónom).

K skoro mäkkej ryži pridáme nastrúhanú cuketu a naďalej podlievame vývarom. Keď je ryža s cuketou uvarená pridáme maslo a  syr. Všetko spolu premiešame, počkáme cca 2 minúty aby do seba prešli všetky chute a odstavíme zo sporáka. Môžeme podávať s cherry paradajkami a postruhaným parmezánom. 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 porcie

  • 1 malá cibuľa 

  • 2 cukety

  • syr niva 

  • 1 hrnček ryže 

  • vývar alebo voda 

  • maslo (20g)

  • parmezán/ iný tvrdý syr

Čas prípravy: do 20 minút.

Kuracie mäso na bazalkovej omáčke s restovanou zeleninou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 30g 

Pridané 23.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Nakrájaný baklažán osolíme a necháme odstáť kým pustí šťavu (pred vhodením na panvicu vodu vylejeme/osušíme kuchynskou servítkou). Cesnak (3 strúčiky)  si nakrájame na tenké plátky, cherry paradajky prekrojíme na polovice a cuketu pokrájame na kocky. Všetku pripravenú zeleninu opekáme v panvici na olivovom oleji. (Paradajky a cesnak pridaj k baklažánu a cukete az keď budú skoro mäkké) Po stiahnutí z ohňa pokvapkáme citrónovou šťavou. V druhej panvici opečieme na pláty pripravené kuracie prsia, ku ktorým pridáme pretlačený cesnak (2 strúčiky). Keď je mäso skoro hotové pridáme k nemu pretlak, zľahka orestujeme, podlejeme smotanou. Omáčku krátko povaríme osolíme/ okoreníme a pridáme čerstvé nasekané bazalkové lístky. Podávame s ľubovoľnou prílohou. Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2-3 porcie

  • kuracie mäso 400g

  • stredne veľký baklažán 

  • cuketa

  • cherry paradajky

  • 5 strúčikov cesnaku  

  • bazalkové lístky 

  • malý paradajkový pretlak 140g

  • smotana na šľahanie 125ml

  • citrón 

  • príloha ryža/ varené zemiaky 

  • soľ/korenie 

Čas prípravy: do 35 minút.

Jednoduché cviklové rizoto

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 26g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 23.7.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cibuľku si nakrájame na malé kúsky a na oleji orestujeme do sklovita. Pridáme premytú ryžu a zľahka opražíme. Ryžu podlejme vareškou vývaru a počkáme kým sa odparí. Takto ryžu podlievame, až kým nezmäkne (ak nemáte vývar môžete použiť čistú vodu alebo prevarenú vodu s bio zeleninovým bujónom).

K mäkkej ryži pridáme maslo, nastrúhaný syr a najemno nastrúhanú cviklu. Všetko spolu premiešame, počkáme cca 2 minúty aby do seba prešli všetky chute a odstavíme zo sporáka. 

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2-3 porcie

  • 1 malá cibuľa
  • 1 vakuovo balená predvarená cvikla, alebo klasická uvarená
  • syr cheddar alebo parmezán (cca 100g)
  • 1 hrnček ryže
  • vývar alebo voda
  • 30g masla 

Čas prípravy: do 20 minút.

Srdiečka na zeleninovej bombe

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 32 g 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 26.5.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozohriatú panvicu so slnečnicovým olejom pridáme pokrájané srdiečka, aby sa nám skôr urobili. Trochu osmažíme na oleji a neskôr pridáme všetkú ostatnú nakrájanú zeleninu a šampióny. Osolíme a necháme ešte smažiť zopár minút. Neskôr zalejeme vodou a necháme variť približne 15-20 min. pod zakrytou pokrývkou. Za ten čas sa nám v druhom hrnci varí ryža a po jej uvarení je všetko hotové.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3-4 porcie

  • srdcia kuracie 440g
  • 2 mrkvy
  • 1/2 kalerábu
  • 1 petržlen
  • 1/2 zeleru
  • 250g šampióny
  • 2 cibuľe (z  toho jedna červená)
  • slnečnicový olej
  • 1 stredne veľká cuketa
  • 1 kapia
  • hnedá ryža natural

Čas prípravy: do 25 minút.

Vegánska Čína s hlivou a tempechom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 33 g 
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 8.5.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozohriatú panvicu so slnečnicovým olejom pridáme nadrobno nakrájanú hlivu a restujeme. Neskôr pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvnu petržlen a kaleráb na tenké pásiky a pokračujeme v restovaní. Osolíme a okoreníme a prikryjeme na dusenie. Ak je to potrebné zalejeme trochou vody. Medzitým si dáme uvariť na 2-3min. ryžové rezance. Približne po 10-15 minútach dusenia je jedlo hotové a môžeme podávať.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2-3 porcie

  • údený tempech 250g
  • 1 mrkva
  • 1/2 kalerábu
  • 1 petržlen
  • 500g hlivy
  • 2 cibuľe
  • slnečnicový olej
  • ryžové rezance
  • 3-4 strúčiky cesnaku

PS: Hliva môže byť trochu tvrdá, pretože potrebuje na varenie dlhší čas. Ak ju chceš úplne mäkkú, predvar si ju vo vode, alebo po orestovaní nechaj jedlo dlhšie variť.

Čas prípravy: do 25 minút.

Restovaná rýchlovka s fazuľou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 34 g 
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 26.4.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Všetkú nadrobno nakrájanú zeleninu na panvici osolíme a sprudka orestujeme na vysokom ohreve a neskôr pridáme uvarenú fazuľu (prípadne aj z konzervy). Vedľa sa nám v samostatnom hrnci rýchlo varia ryžové rezance (2-3min), ktoré precedíme a opláchneme studenou vodou. Následne podávame buď zmiešané s rezancami, alebo len navrch ako na fotke.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 1-2 porcie

  • uvarená fazuľa 200g
  • 1 mrkva
  • 1 kaleráb
  • 1/4 zeler
  • 1 cuketa
  • slnečnicové semienka
  • tekvicové semienka
  • 2 cibuľe
  • slnečnicový olej
  • 200g ryžové rezance

PS: Ak nemáš veľa času na varenie a chceš niečo chutné a zdravé, pozri akú zeleninu máš v chladničke, orestuj ju a kombinuj s obľúbenou prílohou. Rezance sa k tomu hodia, sú ľahšie ako klasické cestoviny a spoločne to chutí výborne.

Čas prípravy: do 15 minút.

Restovaná rýchlovka s tempechom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 32 g 
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 30.3.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Všetkú nadrobno nakrájanú zeleninu s tempechom  sprudka orestujeme na vysokom ohreve . Vedľa sa nám v samostatnom hrnci rýchlo varia ryžové rezance (2-3min), ktoré precedíme a opláchneme studenou vodou. Následne podávame buď zmiešané s rezancami, alebo len navrch ako na fotke.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 1-2 porcie

  • tempech 250g
  • 1 mrkva
  • 150g šampióny
  • 30g zázvoru
  • 2 cibuľe
  • slnečnicový olej
  • 200g ryžové rezance

PS: Ak nemáš veľa času na varenie a chceš niečo chutné a zdravé, pozri akú zeleninu máš v chladničke, orestuj ju a kombinuj s obľúbenou prílohou. Rezance sa k tomu hodia, sú ľahšie ako klasické cestoviny a spoločne to chutí výborne.

Čas prípravy: do 15 minút.

Kváskový chlieb s cícerovou nárierkou a feta syrom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 34 g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 30.3.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Cícerová nátierka je kúpená v črievku s dobrým zložením, bez pridaných konzervačných látok, či iných dochucovaciel a éčok (treba vždy čítať zloženie). No pokiaľ máš čas a chuť, najlepšie je pripraviť si domácu, ktorá bude ešte lepšia. Takže postup je primitívny - nakrájaš natireš a podávaš.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE

  • feta syr 125g
  • 1 stredne veľká červená paprika
  • 1 stredne veľké jablko
  • 3 krajce chleba z kvásku
  • 1 celá cícerová nátierka 125g

PS: Nakrájanú papriku a jablko odporúčam konzumovať aj so semienkami, jadierkami a jablká aj so šupkou. To všetko obsahuje najviac výživných látok.

Čas prípravy: do 10 minút.

Krúpovo so šampiónmi

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 26 g 
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 30.3.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozohriatej panvici s olivovým olejom pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen, zázvor, šampióny a cesnak. Osolíme a restujeme asi 10 min. Medzitým sa nám varia v samostatnom hrnci s vodou krúpy do mäkka asi 30-35 min. Po orestovaní zeleniny môžeme chvíľu nechať podusiť cca 5 min. a ak sú už krúpy hotové, môžeme podávať.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 2 porcie

  • krúpy 250g
  • 2 cibule
  • 1 väčšia mrkva
  • 1 väčší petržlen
  • šampióny 250g
  • slnečnicové semienka 50g
  • tekvicové semienka 50g
  • cesnak 4 strúčiky
  • zázvor 30g
  • olivový olej

PS: Toto jedlo je jednoduché ako každé, kde sa restuje akákoľvek zelenina. Stačí len meniť prílohy, tentokrát to boli krúpy. Môžeš však pridať aj ryžové rezance, ryžu, alebo zemiaky.

Čas prípravy:  ak sú krúpy uvarené vopred, postačí na prípravu aj 20 minút.

Hlivo-nivo cestoviny

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 30 g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 19.3.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na prudkom ohreve a rozohriatom slnečnicovom oleji osmažíme na drobno hlivu asi 3-4 min.. Neskôr pridáme ostatnú nakrájanú zeleninu, osolíme a restujeme ešte 3-5 min. Potom prikryjeme a necháme podusiť (ak je to potrebné dolejeme trochu vody). Následne pridáme syr niva a necháme ho rozpustiť a potom zalejeme celou smotanou. Necháme povariť za občasného miešania aspoň 5-10min. a podávame na cestoviny, alebo zmiešame s cestovinami.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 1-2 porcie

  • hliva ustricová 500g
  • 2 cibule
  • biela paprika
  • 1/2 póru
  • 1/2 cuketa (môže ísť aj celá)
  • 125 g plesnivý syr niva (môže ísť aj viac)
  • 250 ml smotana 10%
  • celozrnné špaldové cestoviny

PS: Zelenina môže byť rôzna (čo nájdeš doma) a z týchto ingrediencií urobíš 2-3 porcie. Odporúčal by som ešte pridať jednu nivu pri viacerých porciách.

Čas prípravy:  do 30 minút.

EASY ČÍNA s kuracím mäsom

(s bežnými ingredienciami)

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 36 g 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 2.3.2022 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Čína je špecifická prudkým restovaním na vysokom ohreve. Preto je dôležité jedlo pripraviť v dvoch panviciach. V jednej si pripravíš mäso - prudko osmažíš na slnečnicovom, alebo olivovom oleji a v druhej prudko orestuješ zeleninu. V hrnci si ešte uvar rezance podľa návodu na obale. Kompletne všetkú zeleninu si nakrájaj na tenké pásiky a prudko orestuj pri pravidelnom obracaní cca 5-10 min. Následne pridaj orestované mäsko z vedľajšej panvice aj so šťavou a premiešaj. A nakoniec zmiešaj s rezancami, alebo podávaj na rezancoch. A to je úplne všetko. Takáto jednoduchá a rýchla je čína.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE na 3-4 porcie

  • kuracie prsia 500-600g (môže byť aj iné mäso, alebo aj tofu, tempech)

  • 2 veľké cibule

  • 1 kapia 

  • 1 väčšia mrkva

  • 1 menšia cuketa

  • 1/4 kalerábu

  • 3-4 strúčiky cesnaku
  • zázvor (môže byť, ale nemusí)
  • ryžové rezance 600g, alebo cca 150g/porcia

  • slnečnicový olej

PS: Zelenina môže byť rôzna (čo nájdeš doma), avšak je dôležité, aby si jej tam mala viacero druhov. Odporúčam ešte šampióny, alebo iné huby, ja som ich ale v tom čase doma nemal.

PS2: Pravá čína obsajuje aj osmažené vajíško, sójovú omáčku, a iné dochucovadlá. Tie si môžeš podľa chuti pridať. Toto je však EASY čína, kde nepotrebuješ nič špeciálne a bude to chutiť úžasne. Podstatné je dodržať prudké orestovanie ingrediencií, aby si zachovali svoju čerstvosť a unikátnu chuť.

Čas prípravy:  do 25 minút.

Zeleninové rizoto s údeným tempechom a feta syrom

(recept z jednej panvice)

+ video recept

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35 g 
  • neobsahuje mäso

Pridané 28.10.2021 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozohriatú panvicu s olejom dáme nakrájanú cibuľu a papriku a orestujeme. Medzitým si nakrájame mrkvu a petržlen na kúsky a pridáme ich po chvíli do panvice. Medzi tým ako sa nám bude restovať zelenina ostrúhame batatu na plátky, ktoré následne vhodíme k ostatnéj zelenine. Celé to posolíme, prípadne dokoreníme a podľa potreby zalejeme vodou. Neskôr pridáme tofu a premiešame. Necháme to chvíľu dusiť a jedlo je hotové. Na záver môžeme pridať ešte feta syr, aby sa roztopil, alebo ho pridáme až na tanier pri podávaní jedla.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • 2 cibule

  • 1 biela paprika

  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 batata
  • 1 tofu
  • 1 feta syr
  • ryža 150g

Čas prípravy:  ak máš zostatkovú ryžu ako som mal ja, tak príprava ti nezaberie viac ako 20 minút.

Lahodné tempechové rizoto

(recept z jednej panvice)

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 33 g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 23.10.2021 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozpálenú panvicu nasypeme slnečnicové semienka. Keď to začne pekne voniať a jemne sa farbiť do tmava, pridáme kvalitný slnečnicový/repkový olej, cibuľu a papriku a necháme cvíľu orestovať. Neskôr pridáme nakrájané paradajky, cuketu a kaleráb. Necháme to chvíľu prikryté dusiť a zalejeme to asi 3dcl vody. Po zaliatí pridáme ryžu a necháme ju do mäkka povariť. Na záver ak je už ryža mäkká, pridáme tekvicové semienka, zamiešame a môžeme podávať.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • údený tempech 200g (môže byť aj neúdený)

  • 1 veľká cibuľa

  • 4 menšie paradajky

  • 1 väčšia biela paprika

  • 1 cuketa

  • 1 kaleráb

  • ryža 200g

  • slnečnicové semienka

  • tekvicové semienka

PS:  Treba dať pozor, aby sa ryža nepripiekla. Treba to variť na menšom plameni a sem tam doliať vodu a premiešať. 

PSS: tieto ingrediencie bohate postačia na dve veľké porcie, alebo normálne.

Čas prípravy:  do 25 minút.

Pohánkový šalát s údeným tofu

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 30 g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 23.10.2021 - autor:  Mária Teleky

POSTUP

V slanej vode si uvaríme pohánku. Zalejeme vodou, aby bola zakrytá a keď sa voda vstrebe, opať ju dolejeme. Ak nám v nej po uvarení nejaká voda ostala, zlejeme ju. Mrkvu si nastrúhame na hrubom strúhadle, dáme na oleji restovat . Restujeme asi minútu, dve max (nie do hneda), podlejeme troškou vody a necháme ju odpariť. Cieľom nie je varena, ani opečená mrkva, potrebujeme ju len prehnať varom a chvíľočku podusiť - do 5 min ju máme hotovú. Po vypnutí ju ochutíme soľou , najemno nastrúhaným cesnakom a citrónovou šťavou. Medzitým si nahrubo nastrúhame tofu, pridáme k nemu pohánku, na jemne krúžky nasekaný pór a slnečnicové semienka. Primiešame mrkvu, pokvapkáme olivovým olejom, pridáme citrónovú šťavu a tešíme sa, že ideme jest 🙂
Šalát  -  kto aký chce, k tomuto jedlu sa velmi hodi surová cvikla - podporí orieškovo-údenú chuť pohánkového šalátu.  Tú na hrubom strúhadle spolu s uhorkou nastrúhame, pridáme listy aké máme, semienka, soľ, citrónovú šťavu a olivovy olej.

INGREDIENCIE 

  •  pohánka 100g

  • 1 balenie údeného tofu

  • 2 stredné mrkvy

  • slnečnicové semienka 20g

  • kúsok póru 

  • 1 veľký strúčik cesnaku

  • polovica cvikle

  • polovica šalátovej uhorky

  • listy (poľníček, baby špenát, rukola, ...)

  • semienka na zásyp (slnečnica, tekvica, ...)

  • šťava z jedného citróna

  • olivový olej

  • soľ

PS:  Tento šalát spokojne zjedia aj najväčsí odporcovia pohánky 🙂 So soľou to tu neprežeň, údené tofu je slané dosť.

Čas prípravy: Ak máš pohánku dopredu uvarenú - do 15 min, ak nie, do 45 minút.

Rýchly tuniakový šalát s avokádom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 36 g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 20.10.2021 - autor:  Mária Teleky

POSTUP

V slanej vode si uvaríme cestoviny - kto aké má rád - niekto al dente, niekto mäkšie. V miske si popučíme vydlabané avokádo, zmiešame s lyžicou olivového oleja, citrónovou šťavou,  pretlačeným cesnakom , soľou a  necháme postáť. Cestoviny scedíme, , primiešame avokádové "pesto" , nakrájané sušené paradajky, scedený tuniak, píniové oriešky, všetky zelené listy a paradajky. Zasypeme semienkami. Kto cíti potrebu, nech ešte dosolí ,pridá citrónovú šťavu a hotovo.

INGREDIENCIE 

  • špaldové penne 60 g v surovom (suchom) stave

  • tuniak v konzerve 160 g

  • polovica avokáda

  • sušené paradajky v oleji - 3 - 5 ks

  • rukola, poľníček  -  2 hrste, alebo komu ako chutí 🙂

  • malé paradajky - podľa chuti

  • píniové oriešky 5g 

  • 1 - 2 strúčiky  cesnaku

  • citrónová šťava z polovice citróna

  • semienka na zásyp (slnečnica, tekvica, ...)

  • soľ

PS:  Toto je recept, keď naozaj nemáš čas, ani chuť vyvárať 🙂 Namiesto píniových orieškov, kľudne použi nasekané kešu  - 4 -5ks, alebo nemusíš dopĺňať žiadne orechy navyše. Dobrú chuť!

Čas prípravy: 15 min.

Šošovicová polievka s tofu "smotanou" a tofu "škvarkami"

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 9 g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 20.10.2021 - autor:  Mária Teleky

POSTUP

Šošovicu namočíme do vody na 2 hodiny (nevadí, keď na ňu zabudneme a necháme ju namočenú dlhšie, kľudne aj celú noc . Potom ju dáme variť  s ošúpanou celou cibuľou, 2 pokrájanými strúčikmi cesnaku, bobkovym listom, čiernym a novym korenim a rovno pridáme aj nakrájané zemiaky. Zalejeme vodou tak akurát - ako na polievku  - 1 - 1 ,5 l.  Za 15 min by sme mali mať všetko mäkké. Z tofu odkrojíme 2 tretiny, odoberieme cca 2 dcl vody z polievky (kľudne aj s kúskami zemiakov a šošovice) a tyčovým mixérom spolu rozmixujeme dohladka a vrátime späť do polievky. Necháme 2 minúty povariť, zatial si urobíme tofu "škvarky". Zvyšné tofu nakrájame na malé kocky a dáme na oleji orestovat dochrumkava na panvicu. Polievku dochutíme soľou a vypneme. Pridáme zvyšný pretlačený cesnak, citrónovú šťavu, kôpor  a posypeme nakrájanou mladou cibuľou.

INGREDIENCIE 

  • šosovica 100g
  • 1 balenie údeného tofu
  • 3 - 4 zemiaky
  • čerstvý kôpor - pol hrste
  • 4-5 strúčikov cesnaku
  • bobkový list, čierne korenie, nové korenie - pár zrniek, soľ
  • šťava z 1 - 1 a 1/2 citróna
  • mladá cibuľka na posyp
  • olej

PS: Z uvedenćh surovín ti vyjdú 4 porcie, len je možné, že tofu škvarky budeš musieť dorobiť, tie sa hneď vyjedia:)  Ak máš, môžeš zjemniť  rastlinnou smotanou - ovsenou napríklad . Všetky okrem kokosovej sú tu fajn - kokosová by nám charakter jedla úplne zmenila, použijeme ju inokedy , do exotiky 🙂 Čerstvý kôpor je ideálny, ak ho však nemáš, poslúži aj sušený, toho použi menej - 1 - 2 kávove lyžičky.

PS2: V prípade, že máš dnes "mliečny deň", môžeš použiť klasickú smotanu.

Čas prípravy: Pri vopred namočenej šošovici do 20 min.

Ryžové rezance s tempechom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 34g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso

Pridané 3.9.2021 - autor:  Daniel Čmel

POSTUP

Na rozohriatej väčšej panvici si osmažíme 2 nadrobno nakrájané cibuľe s paprikou. Medzitým si uvaríme rezance podľa návodu na obale a po rýchlom uvarení premyjeme studenou vodou a necháme odkvapkať. K orestovanej cibuli s paprikou pridáme nakrájanú cuketu a tempech, premiešame a necháme podusiť. Po chíli pridáme ešte nadrobno nakrájané mladé cibuľky, pekanové orechy, a nadrobno nakrájaný cesnak a zázvor. Nakoniec dochutíme ešte kurkumou a necháme 5-10 min. variť. Na záver podávame s ryžovými rezancami.

Dobru chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • ryžové rezance 400g 
  • tempech 200g
  • cuketa 1ks
  • biela paprika 1ks

  • pekanové orechy 

  • slnečnicové semienka 

  • tekvicové semienka 

  • 3 strúčiky cesnaku

  • zázvor (podľa chuti môže a nemusí byť)

  • kurkuma korenie

  • 2 cibule

  • 2 mladé cibuľky

Čas prípravy: do 30 min.

THAJSKÉ KEŠU

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 35g 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 24.8.2021 - autor: Nika B.

POSTUP

Všetkú zeleninu si nakrájaj ľubovoľne. Na panvici si rozohrej olej a orestuj mäso, ktoré po orestovaní odložíš bokom. Na tú istú panvicu pridaj najskôr cibuľu, cesnak, papriku, mrkvu a chili a taktiež orestuj. Podlej trochou sójovej omáčky a krátko osmaž. Po chvíli vráť na panvicu mäso a pridaj zvyšnú zeleninu, dolej sójovou omáčkou a trochou vody. Keď sa voda odparí, dochuť a znovu podlej.  Ku koncu pridaj kešu orechy, prípadne zahusti zemiakovým škrobom, ktorý si rozmiešaj v studenej vode a po troške prilievaj podľa požadovanej hustoty. TOTO JEDLO NESOLÍME. Dochutíme podľa chuti sójovou omáčkou a podávame s ryžou. (Basmati, Jasminova)

Dobru chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • ryža basmati
  • morčacie mäso
  • mrkva 1-2 ks 

  • menšia cuketa

  • šampinóny

  • cibuľa

  • 1 strúčik cesnaku

  • chili (podľa chuti môže a nemusí byť)

  • červená paprika

  • kešu orechy

  • sójova omáčka

  • zemiakový škrob (môže/nemusí byť)

  • biele korenie mleté (môže byť aj čierne mleté)

PS: pre zvýraznenie chuti môžeš pridať zázvor a bambusové výhonky. Zázvor ošúpeme a pridáme s prvou várkou zeleniny a bambusové výhonky pridáme ku koncu spolu s kešu orechami.

Čas prípravy: do 35 min.

ČOKO-BANÁN vajíčková kaša

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 36g 
  • neobsahuje mäso 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 20.8.2021 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Vajíčka + banán + nastrúhanú čokolácu spolu vidličkou popuč a premiešaj v hlbokom tanieri. Následne vylej na teplú panvicu a miešaj pokiaľ nevznikne kašovitá konzistencia. Dôležité je nemať panvicu na príliž vysokej teplote, inak sa kaša pripečie. Medzitým si do hlbokoého taniera nasyp vločky s orechami a zalej ich teplou vodou aspoň na 5 min., aby trochu zmäkli. Potom ich pridaj do panvice a premiešaj spolu s čoko-banán kašou. Po premiešaní môžeš podávať na tanier a ozdobiť napr. kokosom a semienkami.

Dobru chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • 3 vajíčka (domáce, alebo z voľného výbehu)
  • 1 banán 
  • 100% čokoláda (Zaini) - 2 kocky
  • ovsené vločky BIO celozrnné špaldové 100g
  • pekanové orechy 50g 
  • sušené hrozienka 30g
  • strúhaný kokos, slnečnicové a tekvicové semienka 10 - 15g (na ozdobenie)

PS. Chuť vajec nie je vôbec cítiť. Jedlo chutí podobne ako ovsená kaša, len s tým rozdielom, že táto má vďaka vajíčkam pudingovejšiu konzistenciu a pôsobí krémovejšie. Vajíčka tomuto receptu dodávajú kvalitný zdroj bielkovín, tukov a vitamínov.

Čas prípravy: do 15 min.

Celozrnné cestoviny s krevetami

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 38g 
  • neobsahuje mäso (ryby všeobecne za mäso považovať nebudeme - je to naša dohoda)

Pridané 13.8.2021 - autor: Nika B.

POSTUP

Nakrájame na kúsky karfiol, mrkvu, cuketu, šampiňóny, čerstvé paradajky. Na panvici zohrejeme maslo (ghee) alebo olivový olej, pridáme mrkvu a karfiol a necháme trochu orestovať. Mierne osolíme a podlejeme trochou vody. Keď sa voda odparí, pridáme šampióny, paradajky, soľ a pretlačený cesnak. Ku koncu pridáme cuketu a odstavíme. Medzitým si na masle opražíme malé krevety, osolíme, okoreníme, pridáme pretlačený cesnak, orestujeme, zalejeme trochou čerstvej štavy z citróna a odstavíme. Posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou. Uvaríme si cestoviny (celozrnné linguine, alebo iné), zmiešame na panvici so zeleninou a na vrch dáme krevety. Mierne posypeme parmezánom.

Dobru chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • karfiol
  • mrkva
  • cuketa
  • špampióny
  • čerstvé paradajky
  • ghee maslo/ olivový olej
  • cesnak
  • krevety
  • citrónová šťava (citrón)
  • celozrnné cestoviny (linguine)
  • parmezán (môže a nemusí byť)

Čas prípravy: do 25 min.

Cestoviny s tuniakom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 40g 
  • neobsahuje mlieko
  • neobsahuje mäso (ryby všeobecne za mäso považovať nebudeme - je to naša dohoda)

Pridané 3.8.2021 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Na panvici rozohrej repkový olej, pridaj nadrobno nakrájanú cibuľu a nechaj chvíľu osmažiť. Po 5 min. pridaj nakrájané zrelé paradajky a cuketu a trochu orestuj. Pridaj trochu soli a nechaj chvíľu podusiť. Neskôr pridaj olivy, tuniak a nakoniec aj paradajkový pretlak. Trochu nechaj variť . Ja osobne cestoviny nesolím a pri tomto jedle to so soľou veľmi  nepreháňaj. Na záver ozdob špenátom, alebo inou listovou zeleninou a chutné výživné jedlo je na svete.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • repkový olej
  • cibuľa 1ks
  • 6 - 8ks zrelých cherry paradajok
  • 1/2 cukety 
  • olivy celý balíček 70g
  • tuniak v konzerve v slnečnisovom oleji 185g
  • cestoviny (z tvrdej pšenice, najlepšie celozrnné)
  • malý paradajkový pretlak  80g - 140g
  • špenát

PS: pokiaľ chceš znížiť kalórie v tomto jedle, odporúčam dať radšej tuniak vo vlastnej šťave. Taktiež odporúčam menej cestovín a viac tuniaka a zeleniny. Jedlo je celkom sýte, takže ani s porciou to nemusíš preháňať. Zasýti ťa aj menší tanier.

Čas prípravy: do 25 min.

Dobrú chuť 🙂

Kuracia pečeň s ryžou a kukuricou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 40g 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 30.7.2021 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Na väčšej panvici rozohrej repkový olej, pridaj na drobno nakrájanú cibuľu a nechaj chvíľu osmažiť. Po 5 min. pridaj nakrájanú pečienku, zakry pokrývkou a nechaj variť aspoň 15 minút. Medzitým si nechaj variť ryžu samostatne. Potom pridaj mrazenú kukuricu. Na koniec dochuť jedlo soľou a ak to bude potrebné, zalej to trochou vody. Nechaj to ešte variť 10 minút a jedlo je hotové.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • repkový olej
  • cibuľa 4ks
  • kuracia pečeň 600g
  • kukurica (mrazená)
  • ryža basmati

Čas prípravy: do 35 min.

Dobrú chuť 🙂

Chlebíky s humusovou nátierkou s pikantným pestom

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 32g 
  • neobsahuje mäso 
  • neobsahuje mlieko

Pridané 22.7.2021 - autor: Daniel Čmel

INGREDIENCIE 

  • vajcia
  • domáci chlieb z kvásku 
  • humus s pikantným pestom
  • poľníček
  • paprika
  • paradajky
  • mladá cibuľka
  • hrozno

Čas prípravy: do 15 min.

Dobrú chuť 🙂

Tuniakové rizoto

(recept z jednej panvice)

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 38g 
  • neobsahuje mäso (ryby všeobecne za mäso považovať nebudeme - je to naša dohoda)
  • neobsahuje mlieko

Pridané 14.7.2021 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Na panvici rozohrej olivový olej, pridaj na drobno nakrájanú cibuľu, papriku, paradajky. Trochu to osoľ a nechaj posmažiť na miernom ohreve. Neskôr pridaj olivy, tuniak, pretlačený, alebo nakrájaný cesnak, slnečnicové semienka a nechaj trochu povariť pod pokrývkou. Následne pridaj už uvarenú ryžu a premiešaj. Nakoniec pri servírovaní posyp tekvicovými semienkami, prípadne ozdob špenátom. Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • tuniak v slnečnicovom oleji (konzerva) 185g 
  • slnečnicové semienka 20g
  • tekvicové semienka 20g
  • 3 menšie paradajky
  • 1 zelená paprika (aj so semienkami)
  • 1 cibuľa
  • olivy 75g
  • olivový olej
  • cesnak (2-3 strúčiky)
  • hnedá ryža natural

PS: Všetky ingrediencie môžeš dať od oka. A ak chceš znížiť kalórie tohto jedla, môžeš použiť tuniak vo vlastnej šťave. Túto porciu si môžeš rozdeliť aj na 2x. 

Čas prípravy: ak máš ryžu hotovú ako som mal ja, príprava ti zaberie do 20 min.

Nadupaná bielkovinová kaša 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 36g 
  • Vláknina - 17g
  • neobsahuje mäso
  • neobsahuje mlieko

Pridané 9.7.2021 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Všetky ingrediencie okrem čerstvého ovocia vložíme do hlbokého taniera a zalejeme teplou vodou (nie vriacou). Následne premiešame (môžeš kašu nechať odstáť ak sa neponáhľaš). Nakoniec pridáme na vrch čersvté nakrájané ovocie, prípadne ešte ozdobíme semienkami. Ak máš rada viac sladkej chuti, pridaj si ešte lyžičku medu. Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE 

  • ovsené vločky 100g 
  • 100% kvalitná čokoláda 20g
  • pekanové orechy 30g
  • slnečnicové semienka 20g
  • tekvicové semienka 20g
  • mak 10g
  • strúhaný čistý kokos 20g
  • sušené hrozienka (bez aditív) 30g
  • 1 banán
  • 1 nektarinka
  • 1 kiwi
  • čistá teplá voda 200-300ml

PS: vážil som to len kvôli prepočtu. Je teda jedno koľko čoho dáš, dôležité je, aby si mala z každého trochu, pretože tak docieliš vyváženosť a dostatok kvalitných bielkovín.

Čas prípravy: do 10 min.

Domáci kváskový chlieb s avokádovo-syrovou nátierkou

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 33g 
  • Vláknina - 25g
  • neobsahuje mäso

Pridané 8.10.2020 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Avokádo + balkanský syr + nakrájanú mladú cibuľku + slnečnicové semienka popučíme vidličkou a vytvoríme natierateľnú konzistenciu, ktorú natrieme na chlieb. Pridáme nakrájané paradajky a jablko (so semienkami) a chlebíky posypeme tekvicovými semienkami.

Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE + CENA na porciu

  • domáci kváskový ražný chlieb 2 krajce 
  • avokádo 1ks 
  • 1/2 balkánsky syr 100g 
  • 1x mladá cibuľka 
  • 5x cherry paradajka 
  • tekvicové semienka 20g 
  • 1x jablko 
  • slnečnicové semienka 20g 

Čas prípravy: do 10 min.

Rybacia pomazánka 

  • VMBTV
  • Bielkoviny - 32g 
  • Vláknina - 8g 
  • neobsahuje mäso (ryby sú vínimka)
  • neobsahuje mlieko

Pridané 1.10.2020 - autor: Daniel Čmel

POSTUP

Všetky ingrediencie okrem paradajok a tekvicových semienok popučíme v hlbokom tanieri vidličkou do jednotvárnej konzistencie a dotvarujeme semienkami a paradajkou. Dobrú chuť 🙂

INGREDIENCIE + CENA na dvojitú porciu

  • sardinky v oleji 125g 
  • treščia pečeň v oleji 115g 
  • 1x mladá cibuľka 
  • 1x celá biela paprika aj s jadierkami 
  • 1x cherry paradajka 
  • tekvicové semienka 20g 
  • 1 celozrnná bagetka 

Čas prípravy: do 10 min.